maandag, 14. juli 2008 - 21:12

Onderzoek Aziatische boktor afgerond

Berghem

Op maandag 7 en dinsdag 8 juli hield de gemeente Oss in de Berghemse wijk De Piekenhoef een opruimactie, waarbij al het verpakkingshout van natuursteen werd opgehaald. Deze opruimactie verliep voorspoedig. De Plantenziektenkundige Dienst (PD) onderzocht hierbij het hout op aanwezigheid van de Aziatische boktor. Er werden geen nieuwe kevers of larven gevonden. De PD blijft de komende jaren alert op mogelijke aantastingen.

Begin juni vond een bewoonster uit Berghem een volwassen kever van de Aziatische boktor. Deze boktor is erg schadelijk voor bomen en struiken en Nederland is verplicht deze boktor te bestrijden. Daarom startte de PD een onderzoek om na te gaan waar de kever vandaan kwam en of er nog meer kevers aanwezig waren. In totaal zijn drie kevers gevonden. Deze bleken uit verpakkingshout te komen. Omdat er in De Piekenhoef dit jaar veel nieuwe tuinen zijn aangelegd, lag er op meerdere plaatsen verpakkingshout van natuursteen. De opruimactie werd georganiseerd om te voorkomen dat Aziatische boktorren, die mogelijk nog in het verpakkingshout zitten, zich zouden verspreiden en de bomen en struiken in de wijk aantasten.

In totaal is er bij 27 woningen verpakkingshout van natuursteen opgehaald. Aan bewoners was gevraagd dit aan de straat te leggen. Inspecteurs van de PD onderzochten het hout, waarna de gemeente het vernietigde. In het hout werden geen larven of volwassen kevers van de Aziatische boktor gevonden. De komende jaren blijft de PD de wijk in de gaten houden. Dit houdt in dat inspecteurs bomen en struiken controleren op sporen van deze boktor.
Provincie:
Tag(s):