donderdag, 27. maart 2008 - 10:50

Onderzoek duikongeval Terneuzen en duikveiligheid bij de brandweer

Den Haag

De toedracht van het fatale duikongeval op woensdag 12 maart bij de brandweer van Terneuzen, waarbij een duiker is omgekomen die werd ingezet om een auto op de bodem van het Kanaal van Gent naar Terneuzen te lokaliseren en te identificeren, wordt momenteel onder meer onderzocht door de politie en de Arbeidsinspectie. Zij worden daarbij ondersteund door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV). Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekendgemaakt.

De omstandigheden bij dit ongeval komen op meerdere punten overeen met twee andere duikongevallen met dodelijke afloop te Utrecht in 2001 en te Urk in 2007. Het is dan ook gewenst om, behalve het onderzoek naar dit ongeval, ook onderzoek te doen naar de duikveiligheid bij de brandweer. Hierover wordt momenteel afgestemd met de betrokken organisaties.

Als de kans op herhaling reëel lijkt, is het van belang om de belanghebbenden hierover zo snel mogelijk te informeren. Dat is hier het geval. De Inspectie OOV heeft bij de besturen van brandweren met duikers daarom bij brief van 20 maart 2008 aandacht gevraagd voor enkele voorzieningen en maatregelen voor het optreden in noodsituaties.

In die brief is ook toegezegd dat de besturen opnieuw zullen worden geïnformeerd als meer informatie beschikbaar komt over de toedracht en de oorzaak van dit ongeval die voor hen en hun duikteam(s) direct van belang kunnen zijn, ook als de onderzoeken nog niet volledig zijn afgerond.
Provincie:
Tag(s):