maandag, 21. april 2008 - 10:53

Onderzoek in Zuid-Limburg naar chlamydia

Maastricht

SOA Aids Nederland is vandaag in samenwerking met de GGD een groot bevolkingsonderzoek gestart naar chlamydia onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar. Zo’n 315.000 jongeren in de regio Zuid-Limburg, Amsterdam en Rotterdam zullen de komende drie jaar een uitnodiging krijgen voor een chlamydiatest. Het is voor het eerst in Nederland dat zo'n grote groep jongeren massaal wordt opgeroepen voor een soa-test.

De GGD’en van de drie regio’s nodigen jongeren per brief uit een chlamydiatest aan te vragen via www.chlamydiatest.nl. De jongeren nemen vervolgens zelf een monster en sturen dit gratis naar een laboratorium. De uitslag krijgen ze twee weken later, eveneens online. Deelnemers die chlamydia blijken te hebben, worden behandeld met een korte antibioticakuur. De verwachting is dat de combinatie van internet en het zelf kunnen afnemen van een monster voor jongeren de drempel verlaagt om zich te laten testen op chlamydia.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening onder Nederlandse jongeren. Eerder onderzoek van Soa Aids Nederland en vier GGD’en in 2003 onder ruim 8.000 jongeren wees uit dat 2,3 procent van de seksueel actieve jongeren deze soa heeft. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijk zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken.
Provincie:
Tag(s):