woensdag, 14. mei 2008 - 21:21

Onderzoek naar roetdeeltjes afgerond

Emmeloord

Bij een brand, die afgelopen vrijdagnacht in een leegstaand loodsencomplex in Kraggenburg woedde, zijn roetdeeltjes vrijgekomen. Vanmorgen heeft het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) de uitkomsten van het nader onderzoek bekend gemaakt.

Onderzoek door het RIVM heeft opgeleverd dat er geen verhoogde concentraties van PAK’s en zware metalen zijn geconstateerd op gras, gewassen en objecten. Brokstukken verspreid over enkele weilanden bevatten mogelijk wel PAK’s. Inname door vee moet voorkomen worden.

Een delegatie van Ballast Nedam, de eigenaar van het complex, nam vandaag poolshoogte in het gebied. Daarnaast heeft dit bedrijf opdracht gegeven aan een gespecialiseerd bedrijf om de getroffen weilanden te reinigen. Gras in weilanden waarin geen halfverbrand materiaal is terechtgekomen, kan veilig door vee worden geconsumeerd.

VROM adviseert om gewassen in tuinen, die zichtbaar zijn verontreinigt met verbrand materiaal, goed te wassen voor consumptie. De mogelijke concentratie PAK’s in dit materiaal zal niet tot acute gezondheidseffecten bij mensen leiden.
Provincie:
Tag(s):