zondag, 17. februari 2008 - 17:30

Ongelukkig AZ zakt richting degradatiezone

(Elfvoetbal) AZ heeft voor de zevende keer op rij puntverlies geleden. De ploeg van Louis van Gaal verloor in het Euroborg Stadion met 2-1 van FC Groningen, waardoor de voormalig titelkandidaat uit Alkmaar gevaarlijk dicht in de buurt komt van de degradatiezone.

Zoals wel vaker dit seizoen begon AZ best aardig aan de wedstrijd en creëerde het al in de openingsminuten enkele goede mogelijkheden. Maar naarmate de eerste helft vorderde werd het spel van AZ steeds zwakker en kon Groningen het initatief nemen. In de 29ste minuut kwam de thuisclub terecht op voorsprong toen Marcus Berg met een harde uithaal een verre inworp promoveerde tot doelpunt. De reactie van AZ op de achterstand bleef achterwege. Dat Groningen na 36 minuten al een tiental hoekschoppen had genomen zei wat dat betreft voldoende over het wedsttrijdbeeld.

Na een uur spelen bracht Van Gaal zijn inmiddels gebruikelijke wissels in de ploeg. Simon Cziommer, Graziano Pellé en Julian Jenner kregen zoals elke week de taak de achterstand ongedaan te maken. Met het drietal invallers in de ploeg begon AZ inderdaad beter en aanvallender te spelen en dwong het Groningen achteruit. Ook nu bleven de kansen echter uit. Tot aan de 84e minuut, toen Kew Jaliens onverwacht maar niet onverdiend de gelijkmaker scoorde. Uit een vrije trap van Simon Poulsen werkte de aanvoerder van AZ de bal over de lijn.

Maar ook een punt was AZ niet gegund. Onmiddelijk na de 1-1 veroorzaakte Sergio Romero, de Argentijnse goalie van AZ, een strafschoop door Berry Powel in het strafschopgebied onderuit te halen. Marcus Berg benutte het buitenkansje en dus verloor AZ opnieuw, voor de twaalfde keer dit seizoen.

Louis van Gaal, die Demy de Zeeuw buiten de selectie had gelaten, reageerde opvallend gelaten op de nederlaag. "Dit komt niet hard aan, want het spel dat wij vandaag hebben laten zien biedt houvast voor de toekomst. Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de mogelijkheid dat we kunnen degraderen." De topduels met Ajax, PSV en Feyenoord heeft AZ al gehad. De krakers tegen VVV, Sparta en Willem II moeten nog komen.