woensdag, 17. december 2008 - 16:04

Onoplettendheid oorzaak bijna-botsing treinen Valleilijn

Barneveld

Een bijna-botsing op de Valleilijn tussen een goederentrein van Railion en een passagierstrein van Connexxion op dinsdag 12 februari 2008 werd veroorzaakt doordat de machinist van de passagierstrein onvoldoende aandacht had voor de dienstregeling. Dat blijkt uit een woensdag 17 december bekendgemaakt onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat.

De twee treinen, die elkaar vanuit tegenovergestelde richting naderden, kwamen op een enkelsporig baanvak op 1700 meter van elkaar tot stilstand. Uit het onderzoek is gebleken dat de reizigerstrein te vroeg vertrok uit Barneveld Centrum en hierbij een rood sein passeerde.

Dagelijks hebben twee passagierstreinen een afwijkende vertrektijd te Barneveld Centrum omdat voorrang gegeven moet worden aan een goederentrein. De reizigerstrein had moeten wachten totdat de goederentrein was gepasseerd.

Veiligheid op de Valleilijn onderzocht
In verband met eerdere incidenten nam de inspectie in haar onderzoek de veiligheid op de Valleilijn onder de loep. Hieruit kwamen verschillende aspecten naar voren. Sinds december 2006 rijdt de nieuwe vervoerder Connexxion een intensieve dienstregeling op beperkte infrastructuur.

De beperktheid ontstaat vooral doordat de Valleilijn grotendeels enkelsporig is met beperkte kruisingsmogelijkheden. Verder voorkomt het huidige ATB-systeem (Automatische Trein Beïnvloeding) niet dat een trein bij lage snelheid een rood sein kan passeren.

Een aantal seinen op de Valleilijn wordt echter op korte termijn voorzien van ATB Verbeterde versie. Deze versie voorkomt dat een trein met lage snelheid een rood sein kan passeren. Momenteel worden nog andere verbetermaatregelen, zoals een verlaging van het storingsniveau, verder uitgewerkt.

Daarnaast zijn er op de Valleilijn relatief veel overwegen. Naar aanleiding van een onderzoek van ProRail is, samen met de provincie Gelderland en de gemeentes Barneveld en Ede, besloten een aantal veiligheidverhogende maatregelen bij overwegen uit te voeren. In september 2008 zijn er al bij 10 overwegen maatregelen genomen.

De inspectie heeft in gesprekken met Connexxion en ProRail haar zorg uitgesproken over de uitvoering van treindienst op de Valleilijn en volgt de verbetermaatregelen nauwgezet.
Provincie:
Tag(s):