maandag, 28. april 2008 - 14:10

Ontbijten met de burgemeester van Istanbul

Sjouke Westra, Sjoukje van der Veen, Silke Drenth, Janet Flikkema en Raja Rötert, leerlingen van de groepen 7 en 8 van de o.b.s. “Van Heemstra� uit Oudwoude hebben ontbeten met burgemeester Lokman Cagirici, burgemeester van Istanbul district Bagcilâr.

De kinderen zijn naar Istanbul (Turkije) geweest, onder begeleiding van Nienke Osinga, Wibo Drenth en Reiny Kas in het kader van het internationaliseringproject “Our voice for Europe�. Naast leerlingen uit Nederland waren kinderen uit Vincendario (Gran Canaria, Spanje) en Bardufoss (Noorwegen) naar Istanbul gekomen.

De kinderen werden ondergebracht bij leerkrachten van de Fatih school. De school heeft de status van een moslimschool. De kinderen hebben onderwijs gevolgd en konden na een paar dagen integreren binnen de turkse bevolking en het onderwijs. Diverse scholen zijn bezocht.

De kinderen overhandigden de burgemeester van Istanbul cadeau’s namens burgemeester Bilker van Gemeente Kollumerland c.a. cadeau’s. Hierop kregen de projectleden van het internationaliseringproject, waaronder de delegatie uit Oudwoude cadeau’s aangeboden waaronder een reis naar Cappadocië. Cappadocië, waar gebakken aardewerk en stukken bot gevonden zijn die behoren tot de jaren 3500 v.C., ligt ongeveer 500 km. landinwaarts.

De reis naar Cappadocië werd per vliegtuig gemaakt. Naast het bezoeken van de Erciyes en zijn sprookjesstenen werd de ondergrondse stad Derinkuyu bezocht. Tevens werd de bekende Turkse pottenbakatelier bezocht.

Met een bus, die beschikbaar werd gesteld door burgemeester Lokman Cagirici, werden de kinderen en de begeleiders in Istanbul rondgereden. De blauwe moskee werd bezocht. De moskee is van binnen versierd met blauwe tegeltjes en dankt daaraan zijn naam. De Sofia moskee, in eerste instantie gemaakt als kerk, werd van binnen bewonderd. Daarnaast is een wandeling door het waterlabirinth, wat zich onder de stad Istanbul bevind, gemaakt.

Dhr. Turhan Ayvaz, directeur van Ba^gcilar en Bahgelievler, kwam tevens kennis maken met de delegatie en bood de kinderen spontaan een rondreis aan op de Bospforus. Onder het genot van een hapje, een drankje en muzikale klanken konden de kinderen en begeleiders genieten van het uitzicht op twee werelddelen, Europa en Azië, die Istanbul rijk is.
De kinderen hebben actief meegewerkt aan de tot stand komen van het dagelijks uitgezonden kinderprogramma in Istanbul. Een zeer leerzame studiereis.
Provincie:
Tag(s):