vrijdag, 21. maart 2008 - 21:15

Onthulling monument

Tholen

Donderdagmiddag 20 maart 2008 is in Anna Jacobapolder (gemeente Tholen) een oorlogsmonument onthuld ter nagedachtenis aan een gehouden raid in de nacht van 22 op 23 januari 1945. In die nacht stak een Duitse gevechtseenheid het Zijpe over en viel de op Sint Philipsland aanwezige eenheid van Poolse, Engelse en Nederlandse (Stoottroepen) militairen aan.

Zes militairen van verschillende nationaliteiten en een burger verloren hierbij het leven. Het monument is onthuld op de gemeentelijke begraafplaats in Anna Jacobapolder.

Bij de onthulling waren zo’n 200 genodigden aanwezig en er werden een twintigtal kransen en bloemstukken gelegd bij het monument. Het geheel werd opgeluisterd door de kapel van de Koninklijke Landmacht, die gepaste muziek speelde. Ook waren vele gasten uit onder andere Engeland en Polen aanwezig zijn.

Vele van de gasten hebben/hadden belangrijke functies in onder andere de politiek of het leger. Ook de burgemeester van de stad Ilawa waar Tholen een stedenband mee heeft was aanwezig.
Provincie:
Tag(s):