vrijdag, 5. september 2008 - 21:18

Ontmoeting met Johanna Reiss

Westerbork

Zondag 14 september om 14.00 wordt Johanna Reiss (1932), auteur van de bestseller De Schuilplaats, in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork door Pauline Broekema geïnterviewd over haar nieuwe boek Een verborgen leven.

Johanna Reiss, in 1932 geboren als Annie de Leeuw, dook tijdens de Tweede Wereldoorlog onder bij een familie in Usselo, bij Enschede. Over die donkere periode in haar leven schreef ze de internationale bestseller De Schuilplaats. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht. Na de oorlog emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze trouwde met Jim Reiss. In 1969 reisden ze met hun kinderen naar Nederland om het onderduikadres van Johanna te bezoeken. De miljoenen lezers van De Schuilplaats konden niet vermoeden dat achter dit aangrijpende verhaal een nog veel tragischer relaas schuilging: Jim keerde na een week terug naar Amerika – en pleegde er zelfmoord, zevenendertig jaar oud. In Een verborgen leven gaat Johanna Reiss op zoek naar een verklaring in het licht van beider geschiedenis. Waarbij ook haar jeugd in een kleine Joodse plattelandsgemeenschap een rol speelt evenals haar onderduikjaren bij een boerenfamilie in Overijssel.

Johanna Reiss (1932) debuteerde in 1972 met The Upstairs Room (De Schuilpaats), een boek voor jongeren. Alleen al in Nederland werden er meer dan 80.000 exemplaren van verkocht. Het boek werd onder meer bekroond met de Jewish Book Council Children’s Book Award en verscheen in tientallen landen in vertaling. Johanna Reiss woont en werkt in New York. Een verborgen leven verschijnt bij Uitgeverij Querido.

NOS-reporter Pauline Broekema interviewt Johanna Reiss in de ontvangstzaal van het Herinneringscentrum. Ze is verslaggeefster van het NOS Journaal en schrijfster van het in 2002 verschenen boek Benjamin. Een verzwegen dood. Op zondag 21 september vindt het vraaggesprek in het Verzetsmuseum Amsterdam plaats. De toegang is op beide locaties bij de entree inbegrepen
Provincie:
Tag(s):