donderdag, 20. november 2008 - 12:12

Ontploffing in Natuur Scheikunde-complex Groningen

Groningen

In het Natuur Scheikundecomplex Nijenborgh van de Universiteit Groningen heeft donderdagmorgen een ontploffing plaatsgevonden waarbij één persoon gewond is geraakt. De brand die hier ontstond was volgens een woordvoerder van de brandweer snel onder controle.

Het slachtoffer was met de stof THF (Tetrahydrofuran) bezig in een zuurkast. Vermoedelijk is THF door het contact met zuurstof tot ontploffing gekomen. Nog voor de brandweer aanwezig was bleek het slachtoffer door collega's naar het ziekenhuis te zijn gebracht.

De brandweer deed een controle in het gebouw en constateerde dat de inhoud van de zuurkast nog niet stabiel is en er kans is dat er nog een explosie plaatsvindt. Direct werd de betreffende vleugel van het gebouw ontruimd.

De brandweer heeft het explosieve opruimings commando (EOC) ingeschakeld. Deze is om 19.00 uur begonnen om doormiddel van een touw de kolf, met hierin ongeveer drie liter THF, om te trekken en zo met zuurstof in contact te laten komen. Omdat de kans bestond dat er opnieuw een ontploffing of brand zou voordoen, stond de brandweer gereed om de brand direct te blussen. Rond 21.15 uur bleek de stof geen gevaar meer op te leveren.
Provincie:
Tag(s):