donderdag, 31. januari 2008 - 10:40

Ontwerpwedstrijd voor Alkmaar's Cultureel Centrum in eindfase

Alkmaar

Vijf gerenommeerde architecten hebben een ontwerp gemaakt voor het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid in Alkmaar. De ontwerpen zijn op zaterdag 2 februari van 11.00 tot 17.00 uur te zien op een open inloopbijeenkomst in het pand aan de Doelenstraat.

Onder het motto ‘Inspireer de jury’ kunnen bezoekers op een formulier aangeven of ze vinden dat de ontwerpen aan de criteria voldoen die zijn opgesteld voor de Europese aanbesteding.

De architectenbureaus Greiner, Van Goor en Huijten architecten, NL Architects, ZILT en Rau architecten, Claus en Kaan en het Spaanse bureau Cruz y Ortiz leveren allen een ontwerp aan voor het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. Uiteindelijk kiest een jury de winnende architect.
Voor de Europese aanbesteding zijn criteria opgesteld.

Het gaat om criteria als ‘past het uiterlijk van het gebouw bij een podium voor cultuur’, ‘heeft het gebouw een goede ontsluiting’ of ‘past het gebouw goed bij zijn omgeving’. De jury is bij het maken van haar keuze gehouden aan deze criteria, maar daarbij betrekt de jury de mening van de bezoekers van de inloopbijeenkomst. De bezoekers geven hun mening met een formulier aan de jury door. Vanaf 2 februari tot 6 februari staan de ontwerpen op www.alkmaar.nl/woordbeeldgeluid en kan er via de site worden gekozen.

De wethouder van cultuur, Hans Meijer is van mening dat het belangrijk is de Alkmaarders te betrekken bij de ontwikkeling van het Centrum.
Op 8 februari beoordeelt de jury de vijf aangeleverde ontwerpen en kiest de winnende architect, die uiteindelijk zijn ontwerp tot een definitief ontwerp voor het gebouw zal uitwerken.

De opdracht aan de vijf architecten komt voort uit een raadsbesluit van februari vorig jaar. Toen gaf de gemeenteraad opdracht voor een voorbereidend onderzoek en het maken van een voorlopig ontwerp voor een Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. Na de zomervakantie van dit jaar neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de voortzetting van het project.

Filmhuis en podium Provadja, de stichting Lucebert en de gemeente willen aan de Doelenstraat graag het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid (werktitel) vestigen. Het Centrum wordt een plek om te genieten van film, theater, muziek, beeldende kunst en poëzie. Het Centrum brengt een verrassend programma, waarin de dwarsverbanden tussen deze vormen van cultuur worden opgezocht. Het Centrum is geïnspireerd op het gedachtegoed van de kunstenaar Lucebert. Met het Centrum krijgt Alkmaar er een bijzondere plek bij.
Provincie:
Tag(s):