donderdag, 13. november 2008 - 8:48

Onverklaarbare verschillen in lasten tussen waterschappen

Er bestaan grote verschillen in de hoogte van de lasten die waterschappen opleggen aan inwoners. Het goedkoopste waterschap heft omgerekend nog geen 30 euro per inwoner, terwijl het duurste waterschap met 325 euro bijna elf keer meer in rekening brengt. Dit blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) naar jaarverslagen van waterschappen over 2007. Deze verschillen zijn onverklaarbaar vindt Vereniging Eigen Huis.

Van de 26 waterschappen is Reest en Wieden (Drenthe) de goedkoopste. Dit waterschap legt omgerekend een aanslag op van net geen 30 euro per inwoner. Het duurste waterschap is Zeeuws Vlaanderen dat bijna 325 euro per inwoner rekent. VEMW en Vereniging Eigen Huis hebben getracht een verklaring te vinden voor deze enorme verschillen.

Het eigen vermogen van een waterschap biedt geen houvast bij het verklaren van verschillen in de lasten. Het waterschap Zeeuws Vlaanderen heeft met een eigen vermogen van 40 miljoen het hoogste eigen vermogen per inwoner, maar is tevens de duurste met haar lasten: bijna 325 euro per inwoner.
Provincie:
Tag(s):