woensdag, 20. februari 2008 - 10:06

Onvoldoende bewijs tegen verdachte in de moordzaak ‘It Ikeboerke’

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de 43-jarige man uit de gemeente Achtkarspelen die verdacht werd van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Reinder Lulofs (‘it Ikeboerke’), geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dit betekent dat de man niet verder wordt vervolgd en dat de zaak dus niet ter beoordeling aan een rechter wordt voorgelegd tijdens een openbare terechtzitting.

Begin februari 2007 heropende de politie het onderzoek naar de dood van Lulofs op grond van nieuwe aanwijzingen. Op 13 februari 2007 werd eerdergenoemde man als verdachte aangehouden en in verzekering gesteld. De man zat tot 13 april 2007 in voorlopige hechtenis; op die dag werd hij door het OM op vrije voeten gesteld, aangezien het onderzoek tot dan toe onvoldoende feiten had opgeleverd die rechtvaardigden dat de man nog langer in voorlopige hechtenis bleef zitten. Hij bleef echter wel verdachte in de zaak.

Het onderzoek werd nog enkele maanden voortgezet maar leverde onvoldoende wettig bewijsmateriaal op tegen de man. Daardoor zal de rechter - naar de overtuiging van het OM - niet tot een bewezenverklaring kunnen komen. De zaak blijft een cold-case. Mocht daartoe aanleiding zijn dan zal er opnieuw een onderzoeksteam geformeerd worden.

Op maandagochtend 30 september 1996 werd de 87-jarige Lulofs, na een brand in zijn boerderijtje aan de Popels te Twijzelerheide, door de brandweer dood aangetroffen in zijn slaapkamer. Na onderzoek door de recherche werd vastgesteld dat de brand in de woning was aangestoken. Uit sectie op het stoffelijk overschot werd vastgesteld dat Lulofs was overleden ten gevolge van verstikking door inhalatie van rook. Verder bleek dat er uit de woning een aantal goederen was gestolen. Het onderzoek leidde niet tot de oplossing van het misdrijf en in november 1996 werd het onderzoek stopgezet. De zaak is vervolgens door het Openbaar Ministerie aangemerkt als cold case en in december 1997 opnieuw onderzocht om bepaalde informatie na te lopen; dit eveneens zonder concreet resultaat.
Provincie:
Tag(s):