woensdag, 15. oktober 2008 - 16:33

Onwenselijk gedrag in de sport blijkt minder dan verondersteld

Den Haag

Staatssecretaris Jet Bussemaker is blij met de uitkomsten van het SCP-rapport ‘Weinig over de schreef’. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) woensdag 15 oktober laten weten. Onwenselijk gedrag in de sport blijkt minder dan verondersteld. ‘Het is niet slechter dan in de rest van Nederland. Maar ik blijf streng’, aldus Bussemaker.

Het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau stelt vast dat de beeldvorming over onwenselijk gedrag (verbaal en fysiek geweld, diefstal, discriminatie) in de sport negatiever is dan de werkelijkheid. Meer dan 75 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat veel onwenselijk gedrag binnen de wereld van de sport gebeurt. Het blijkt in de praktijk minder dan 25 procent te zijn.

Bussemaker: ’Deze cijfers zijn hoopgevend. En ik ga niet dramatisch doen, maar ik blijf misstanden benoemen. In Groot-Brittannië is besloten om te stoppen met voetbal voor kinderen onder de acht jaar. Langs de lijn maken ouders te veel “kabaal�. Dat mag niet ons voorland worden. Maar ook het naleven van de huisregels binnen een sportkantine hebben mijn aandacht. De leeftijdsgrens van 16 jaar voor het drinken van alcohol moet worden nageleefd. Sportkantines mogen niet de plek zijn waar de jeugd leert drinken.’

Discriminatie homoseksuelen
De staatssecretaris benadrukte dat ze discriminatie van homoseksuelen in de sport nog beter gaat bestrijden. ‘Nog steeds is het uitkomen voor je geaardheid in veel sportsectoren niet gemakkelijk of zelfs taboe’, zegt Bussemaker.

Samen met minister Plasterk heeft Bussemaker een aantal organisaties opgeroepen om tot een ‘homo en hetero alliantie’ te komen. Dit om de acceptatie van homo’s in de sport te bevorderen. De twee bewindslieden trekken hiervoor samen 300.000 euro uit.
Provincie:
Tag(s):