donderdag, 20. maart 2008 - 12:06

Ook geheimhoudings-plicht tijdelijke werknemers AIVD

Den Haag

Op aandringen van de SP gaat voor mensen die tijdelijk in dienst zijn geweest bij AIVD en MIVD voortaan ook een voortdurende geheimhoudingsplicht gelden. Dat heeft minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag toegezegd in een debat over terrorismebestrijding.

Het Algemeen Dagblad berichtte twee weken geleden dat tijdelijke werknemers van AIVD en MIVD, vooral ICT’ers, zichzelf op netwerksites als LinkedIn aanprijzen door te wijzen op hun verleden bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De SP stelde daar schriftelijke vragen over. SP-Kamerlid Arda Gerkens: "Die tijdelijke krachten schrijven op dergelijke sites dat ze geautoriseerd zijn om op topgeheim niveau te werken, in de hoop nieuwe klussen te krijgen. Ze vergeten dat ze zichzelf op die manier kwetsbaar maken voor vijandige elementen en dat mogelijk af te leiden is met wat voor ICT-systemen gewerkt wordt bij AIVD en MIVD. Dat kan gevaarlijk zijn."

Als werknemers van bedrijven die tijdelijke klussen voor de geheime diensten doen zich niet houden aan de nieuwe geheimhoudingsplicht, krijgen die bedrijven nooit meer een opdracht van Binnenlandse Zaken, beloofde minister Ter Horst woensdag.
Provincie:
Tag(s):