dinsdag, 28. oktober 2008 - 17:23

Ook Noord- en Midden-Limburg krijgt vertrouwensman

Maastricht

De vertrouwensman voor het Zuid-Limburgs bedrijfsleven blijft. Het project, dat drie jaar geleden van start ging, is succesvol gebleken. Dat werd eind vorige week vastgesteld tijdens een evaluatie met het RPC Zuid-Limburg, zegt de Kamer van Koophandel. Het RPC Limburg-Noord heeft nu besloten om ook voor Noord- en Midden-Limburg een vertrouwenspersoon aan te stellen.

De Vertrouwensman Bedrijfsleven is een initiatief van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Zuid-Limburg, dat in september 2005 voormalig korpschef van Politie, drs. Burg van Baarle als vertrouwensman aanstelde. Het RPC Limburg-Noord introduceert binnenkort een eigen vertrouwensman voor de rest van de provincie.

Van Baarle heeft sinds zijn aanstelling vele vertrouwelijke gesprekken gevoerd met ondernemers en werknemers die te maken hadden gekregen met bedrijfsgerelateerde criminaliteit, waarvan ze (nog) geen aangifte wilden of durfden doen.

Ondernemers en werknemers weten namelijk niet altijd hoe ze met bepaalde vormen van interne criminaliteit om moeten gaan. Vaak zijn ze huiverig voor imagoverlies, represailles, de eigen positie of onrust onder het personeel. Ook speelt onwetendheid mee en zorgt onbekendheid met de juridische gevolgen ervoor dat verzuimd wordt andere maatregelen te nemen.

De vertrouwensman adviseert in zaken die te maken hebben met bijvoorbeeld afpersing, bedreiging, oplichting, fraude, diefstal, witwaspraktijken en milieudelicten. Hij stelt zich daarbij op als een onafhankelijke adviseur. Het gesprek is vertrouwelijk.

Door financiële bijdragen van de Kamer van Koophandel Limburg en de Provincie Limburg zijn aan het inschakelen van de vertrouwensman geen kosten verbonden.
Provincie:
Tag(s):