zondag, 4. mei 2008 - 22:39

Oorlogs slachtoffers herdacht in de bossen bij Exloo

Exloo

Bij het monument in de Staatsbossen bij Exloo stond men zondag 4 mei tijdens de Nationale dodenherdenking stil bij de slachtoffers, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar dan ook ter wereld, in oorlogssituaties en bij vredesmissies zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De Nationale dodenherdenking is niet alleen het herdenken van diegenen die hun leven verloren, maar ook een gelegenheid om zich te bezinnen op het heden en de toekomst. Dit jaar werd dan ook landelijk het thema gehanteerd, “Solidariteit: de ruggegraat van vrijheid�.

Vanaf het gemeentehuis in Exloo vertrok een stille tocht naar het monument waar op 11 januari 1944 een Amerikaanse B-24 bommenwerper neerstortte en de bemanning bij om het leven kwam.
Na de herdenkingplechtigheid werden het Amerikaanse en het Nederlandse volkslied tengehore gebracht waarna burgemeester Marco Out van de gemeente Borger-Odoorn een toespraak hield. Hierna werd er door Ellis Baas, Marleen Tempel en Daphne van Setten van obs. "De Zweng" uit Exloo een gedicht voorgedragen.

Raadslid mevrouw Luchjenbroers en Niels Westera van "De Zweng" legden vervolgens als eersten namens de gemeente een krans bij het monument.

Hierna legde burgemeester Out en Mischa de Zeeuw een krans, Wim Oosting van de Stichting Exloo Vooruit en Marleen Tempel legden samen een krans namens de Amerikaanse familieleden en de bevolking van Exloo. Tot slot werden er door de aanwezigen nog bloemen gelegd bij het monument.
Provincie:
Tag(s):