woensdag, 13. februari 2008 - 14:17

Oorzaak dodelijke spierziekte bij paarden ontdekt

Utrecht

De dodelijke spierziekte ‘atypische myopathie’ bij paarden lijkt in Europa steeds vaker voor te komen. In België en Frankrijk waren er sinds 2002 meerdere uitbraken en ook Nederland werd in de herfst van 2006 opgeschrikt door een ernstige uitbraak. In de regel sterft 90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur. Utrechtse onderzoekers zijn er nu in geslaagd de biochemische oorzaak vast te stellen: een verstoring van de vetverbranding, genaamd ‘MADD’ (Multiple Acyl-CoA Dehydrogenase Deficiëntie).

Zij publiceren hier binnenkort over in het wetenschappelijke tijdschrift Neuromuscular Disorders. Een van de auteurs, dierenarts Cornélie Westermann, promoveert op 20 maart 2008 aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar spierziekten bij het paard.


Door deze ontdekking is het nu mogelijk middels urine- en/of bloedonderzoek met zekerheid de diagnose te stellen van deze spierziekte en kan gericht gezocht worden naar effectievere behandelingsmethoden. Verder onderzoek naar een (schimmel)toxine als mogelijke oorzaak van de verstoorde vetverbranding is nog wel nodig. Uiteindelijk zal met deze kennis de ziekte voorkomen moeten kunnen worden.
Provincie:
Tag(s):