donderdag, 4. september 2008 - 14:42

Oorzaak passeren rood sein in Zandvoort was onachtzaamheid

Zandvoort

Onachtzaamheid van de machinist was de reden dat een reizigerstrein op 5 augustus 2007 door een rood sein reed. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat op basis van een onderzoek naar dit incident.

De reizigerstrein reed na het passeren van het rode sein bovendien over een nog niet gesloten overweg. Wanneer de machinist hierna ziet dat er al een trein op hetzelfde spoor bij het station van Zandvoort staat, zet hij een snelremming in. De treinen komen op 70 meter van elkaar stil te staan. Er is geen sprake van gewonden of materiële schade.

De Inspectie constateert dat spoorwegondernemingen bij het in dienst nemen van een machinist niet of onvoldoende hebben kunnen verifiëren of de betreffende persoon over een geldige bevoegdheid beschikt of eerder bij veiligheidsincidenten betrokken is geweest.

Inmiddels hebben vervoerders afspraken gemaakt over het uitwisselen van gegevens, vooruitlopend op Europese regelgeving op dit gebied. De Inspectie doet momenteel een branchebreed onderzoek naar de opleiding en selectie van machinisten bij spoorwegondernemingen.
Provincie:
Tag(s):