donderdag, 12. juni 2008 - 23:02

Oostenrijk dankzij presentje naast Polen

(Elfvoetbal) Oostenrijk heeft dankzij een treffer in blessuretijd een punt overgehouden in het duel tegen Polen. Het gastland kreeg een makkelijk gegeven strafschop, nadat Mariusz Lewandowski Sebastian Prödl lichtjes vasthield in het strafschopgebied. Ivica Vastic profiteerde van het buitenkansje en schoot uiterst koel binnen. De 38-jarige spits is door zijn treffer de oudste speler, die ooit op een EK heeft gescoord.

Oostenrijk en Polen speelden voor de eerste keer in de historie gelijk tegen elkaar. Het onderlinge treffen werd zeven maal eerder uitgevochten, waarvan de Oostenrijkers drie overwinningen boekten, tegenover vier voor de Polen. De laatste overwinning van het gastland op de tegenstander was in 1994.

De Oostenrijkers leken na 14 jaar zonder overwinning op Polen erop toegespitst om ditmaal wel de drie punten naar zich toe te trekken. Het Oostenrijks elftal kreeg in een spectaculaire eerste helft kans op kans, maar liet het na een voorsprong te nemen. Vooral Martin Harnik bleek erg goed in het missen van honderd procent mogelijkheden. De aanvaller van Werder Bremen had de bal twee maal voor het intikken, maar de Poolse doelman Artur Boruc lag beide keren goed in de weg.

Ook Christoph Leitgeb weigerde zijn team aan de leiding te brengen. De linkshalf kneep in de 16de minuut goed naar binnen, ontsnapte aan buitenspel, maar kreeg het voor elkaar om de bal op het lichaam van Boruc te schieten, in plaats van in het Poolse doel. Rechtsachter Gyorgy Garics mocht van de Polen ook nog met een vrije doortocht richting het doel, maar opnieuw bleek de sluitpost van Celtic een te groot sta-in-de-weg voor de Oostenrijkers.

Vanuit het niets namen de Polen, totaal tegen de verhouding in, de leiding. Marek Saganowski profiteerde van een moment van onachtzaamheid bij het gastland en gaf de bal op een presenteerblaadje aan Roger Guerreiro. De tot Pool genaturaliseerde Braziliaan, die pas vlak voor het EK zijn Poolse paspoort kreeg, scoorde -- wel uit buitenspel positie -- voor de eerste maal voor zijn nieuwe land.

Na de hervatting waren de Oostenrijkers geen schim meer van de ploeg van voor de rust. Het elftal van Hickersberger leek alle krachten in de eerste helft te hebben verspild en kon nauwelijks druk zetten op het team van Leo Beenhakker. De Polen bleven redelijk eenvoudig overeind en leken goede zaken te doen voor een plaats in de kwartfinale.

Totdat Lewandowski zich in de blessuretijd vergreep aan Prödl. De Engelse arbiter Howard Webb bestrafte de Poolse middenvelder door een strafschop toe te kennen aan de Oostenrijkers. Vastic, de man met de meeste ervaring aan Oostenrijkse zijde, ging zonder twijfel achter de bal staan en schoot onberispelijk de bal achter Boruc.
Categorie:
Tag(s):