vrijdag, 11. april 2008 - 21:16

Op de fiets langs historische wegen

Dit jaar doet de Duitse stad Lingen voor de 5e keer mee met de Drentse Fiets4daagse. Er wordt gestart in Emmen en de finish zal daar ook plaatsvinden. In de tussenliggende dagen wordt er rondom de stad Lingen gefietst. Op donderdag 10 juli is er zelfs een speciaal historisch Lingenprogramma.

Het motto van deze dag is “Lingen (Eems) ontdekken; met de fiets langs historische wegen�. De dag begint in het Heimathaus in Darme. Fietsers hebben de keuze om een lange route van 65 kilometer te fietsen of een kortere route van 40 kilometer. Tijdens beide routes, die volledig bewegwijzerd zijn, komen de fietsers in aanraking met historische plekken rondom Lingen.

Het Ludwig-Windthorst-Haus wordt bezocht; dit is een katholieke, sociale academie van het bisdom Osnabrück, waar men over belangrijke vragen over politiek, economie, kerk en de samenleving discussieert. De route gaat ook langs de ‘Dammkrone� van het ‘Speicherbecken’ (stuwmeer) van Geeste. Deze werd in de 80er jaren als koelwaterreservoir voor de kerncentrale Eemsland gebouwd. Na verloop van tijd ontwikkelde zich het kunstmatig aangelegde meertje steeds meer als recreatiegebied met diverse vrijetijdsmogelijkheden. De Jeugdherberg aan de Dieksee is een officiële milieustudieplaats.

Fietsers krijgen de kans op zich, na de prachtige fietsroute, even op te frissen, maar ’s avonds is er een programma met de “Kiverlingen� gepland. “Kivelinge� betekent “kleine vechter�. De oorsprong van deze vereniging van ongetrouwde burgerzonen ligt in het jaar 1372
Fietsers worden geacht de rondleiding door Lingen wandelend af te leggen. Gedurende anderhalf uur leiden de “Kiverlingen�, gekleed in historische kostuums de gasten ronde en vertellen ze interessante verhalen over de geschiedenis van Lingen en de historische gebouwen. Na afloop wacht er een beloning in de vorm van een oorkonde en een drankje.
Provincie:
Tag(s):