zaterdag, 18. oktober 2008 - 9:33

Op weg naar de groenste gemeente

Renkum

In de maanden oktober en november gaan de kinderen van groep 5 van de basisscholen uit Renkum, Heelsum, Doorwerth en Wolfheze hun dorp in om bloembollen te planten op nu nog groene gazons, grasvelden en groenstroken.

In het voorjaar is dan een bloemenzee van krokussen of narcissen te zien. De kinderen planten de bloembollen in het kader van het project Entente Florale.

De gemeente Renkum heeft in 2004 goud gewonnen in de competitie Entente Florale; de competitie om de titel “Groenste dorp van Nederland�. Het jaar daarop mocht de gemeente naar de Internationale Entente Florale en won weer goud. Gemeente Renkum is erg trots op beide titels en heeft daarom budget beschikbaar gesteld om te zorgen dat de gemeente ook groen blijft. De gemeente wil dit jaar de scholen betrekken bij het project en heeft daarom het Milieu Educatie Centrum (MEC) gevraagd het project te organiseren. Het MEC werkt daarbij samen met de afdeling Wijkbeheer om het project te realiseren. Het MEC heeft gekozen voor een tweedelige opzet; het project heeft een maatschappelijk en een educatief onderdeel.

Er worden op verschillende locaties en verschillende dagen bloembollen geplant in de dorpen Renkum, Heelsum, Doorwerth en Wolfheze. Bijna alle scholen uit deze dorpen doen hieraan mee. De bewoners van de dorpen kunnen daardoor in het voorjaar genieten van fleurige bloeiende grasvelden of grasstroken. Voor de kinderen is het een leuke en leerzame ervaring.

De locaties worden voor de kinderen plantklaar gemaakt door het boren van 200 gaten van 30cm doorsnede. Hierdoor ziet het veld er uit als een mollenveld. Gewapend met een schepje en een bakje met bolletjes gaan de kinderen aan de slag: de bolletjes worden netjes met hun puntje naar boven in de gaten gelegd, aarde erover, even aanstampen en op naar de volgende. En zo verandert het mollenveld weer in een mooi grasveld.

De kinderen worden bij het planten begeleid door medewerkers en vrijwilligers van het MEC en door de mannen van Wijkbeheer. De afdeling Wijkbeheer zorgt tevens voor de materialen en de veiligheid van de kinderen tijdens het planten.

Op het hofje aan de Kuypersweg zitten de bloembollen er al in. Daar is op woensdag 1 oktober een geslaagde proefplantdag gehouden met groep 5 van de Albert Schweitzerschool

Na de herfstvakantie tot ongeveer half november gaan de andere scholen aan de slag.
Provincie:
Tag(s):