maandag, 7. juli 2008 - 20:37

Opblazen bunker in Bilthoven gaat verkeerd

Bilthoven

Om de aanleg van een nieuw bedrijventerrein te realiseren, moest maandag het voormalige Mobilisatie Complex (MOB-complex) van Defensie aan de Groenekanseweg in Bilthoven plaatsmaken voor nieuwbouw. Door het gebouw gecontroleerd op te blazen zou het complex geruimd worden. Alleen het opblazen ging maandagavond rond 19.00 uur minder gecontroleerd dan gedacht.

Zware brokstukken vlogen door de lucht die auto’s en een huis beschadigden. Ook zouden stukken puin tegen een nabij gelegen flatgebouw zijn gekomen. De politie is meteen begonnen met het opruimen van de brokstukken. Ook de brandweer voerde in de omgeving controles uit of er schade aan woningen was.

De omwonenden van het complex zijn boos op de gemeente de Bilt. Men wist dat het gebouw opgeblazen zou worden, alleen niet op welk deel van de dag. Om tekst en uitleg te geven heeft de gemeente een informatiebijeenkomst georganiseerd. Of de explosie op dat moment had moeten plaatsvinden is nog onduidelijk.

Tijdens de bijeenkomst zei de burgemeester dat de gemeente de Bilt alle verantwoordelijkheid op zich neemt. Eerder deze week zouden er al test- explosies zijn geweest, die goed zijn verlopen. Verdere sloop door middel van explosies zijn inmiddels stilgelegd. De gemeente heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar het incident.
Provincie:
Tag(s):