donderdag, 15. mei 2008 - 14:35

Opening expositie Polderhoofdkanaal

Nij Beets

In 1874 gingen de schoppen de grond in voor het Polderhoofdkanaal. In 1956 werden de toegangsluizen van het Beetster turfkanaal weer gesloten. In 2008 zouden die sluizen opnieuw open gaan………

Op zondagmiddag 18 mei zingen De Baggelbaksjongers een tentoonstelling over dit veel besproken kanaal open. Vooraf houdt wethouder van Opsterland, Henk Hoen een openingstoespraak. De tentoonstelling is te zien in It Houten Himeltsje op het terrein van het openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets.

Achter de schermen wordt nog steeds volop gewerkt aan de heropening van het Polderhoofdkanaal. Als het aan museum It Damshûs ligt mag dat morgen wel gebeuren, men is er klaar voor. De petgaten op het museumterrein zijn in de voorbije winter al op vaardiepte gebracht. Enkele jaren gelden werd de sluis hersteld die het Damshûsterrein verbindt met het Polderhoofdkanaal. Zondagmiddag 18 juni wordt een historische tentoonstelling over het kanaal geopend. Wethouder Hoen zal in zijn toespraak ingaan op de actuele situatie. Vervolgens zal museumkoor De Baggelbaksjongers de schoonheid van het Polderhoofdkanaal in alle toonaarden bezingen.

De tentoonstelling brengt de bezoekers terug naar de bedrijvigheid die het Polderhoofdkanaal vroeger opleverde. De turf die in de contreien van Nij Beets werd gewonnen moest worden vervoerd. Anders dan nu vond dat vervoer niet over verharde wegen plaats, maar over water. Met turfbokken werd de turf over de boksloten naar de oevers van het Polderhoofdkanaal gebracht. Daar werd de turven in grote turfhopen opgeslagen. Daarna was het de beurt aan de Skûtsjeschippers. Ze laadden hun skûtsjes vol en brachten de turven naar de grote steden.

De tentoonstelling laat ondermeer foto’s zien waarop arbeiders het kanaal met de schop opengraven. Van de vrijkomende klyn werd turf gemaakt, die vervolgens werd verkocht. Op deze manier kon men kosten besparen. Wie ook de moeite neemt om een bezoekje te brengen aan It Sudergemaal zal daar de open gegraven Suderslûs aan treffen Toen deze sluis in werd in 1958 gedempt, liet men de kademuren in tact. De sluis heeft 50 jaar lang verborgen gezeten in de Beetster veengrond. De tentoonstelling laat de sluizen nog in hun oude luister zien.
Provincie:
Tag(s):