zondag, 5. oktober 2008 - 16:03

Opening nieuwe freeshal NLR

Marknesse

De heer Andries Greiner, gedeputeerde van de provincie Flevoland, zal op dinsdag 7 oktober de nieuwe freeshal van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) in Marknesse openen.

Het programma begint om 16.00 uur, de openingshandeling is om
17.00 uur en vanaf 17.15 uur is er een rondleiding. Tevens wordt er ’s avonds een workshop voor het locale MKB gehouden.

In de NLR-freeshal worden diverse producten vervaardigd die gebruikt worden bij het experimentele onderzoek dat door het NLR en diens klanten uitgevoerd wordt.

Voorbeelden hiervan zijn productiemallen voor de vervaardiging van composieten producten voor de luchtvaart, en vliegtuigmodellen voor fabrikanten als Airbus en Locheed Martin, die vervolgens in de NLR/DNW windtunnels worden getest op aerodynamische eigenschappen. (composiet is materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten, red.)

De hal biedt plaats aan de nieuwe, geavanceerde Huron-freesmachine. Deze computergestuurde, vijf-assige hoge-snelheids machine is in staat om snel en met uiterste precisie grote stukken metaal te verspanen.

Daarmee is het NLR in staat om ook grotere, zeer nauwkeurige, producten te ontwikkelen. De freesmachine vervangt een aantal oudere conventionele freesmachines en is aanvullend op twee kleinere 5-assige freesmachines.

Het NLR beschikt met de nieuwe freeshal over een state-of-the art faciliteit, waarmee het flexibel en slagvaardig producten op maat kan ontwikkelen die aan de nieuwste eisen voldoen.

Het NLR stelt deze faciliteiten en zijn kennis mede ter beschikking aan het MKB. Daardoor levert de freeshal een belangrijke bijdrage aan de versterking van het innovatieve en concurrerend vermogen van NLR én MKB. Om die reden heeft het NLR via de provincie Flevoland een bijdrage uit Europese fondsen ontvangen.
Provincie:
Tag(s):