maandag, 7. april 2008 - 11:18

Opening schaapskooi in Vroege Vogelbos

Almere

Woensdag 9 april a.s. opent wethouder Henk Smeeman om 11.00 uur de Schaapskooi in het Vroege Vogelbos, Muiderweg 8 in Almere Haven. In deze imposante Schaapskooi krijgen uiteindelijk 100 tot 150 schapen onderdak. De realisatie van de Schaapskooi is belangrijke stap voor de nieuwe recreatieve invulling van het Vroege Vogelbos, waarbij het thema ‘Zorg voor mens, natuur en dier’ is. Komend najaar komt er namelijk ook nog een theeschenkerij en een winkeltje van Stichting Triade en DAC in het naastgelegen Ooievaarsnest. Landschapsbeheer Flevoland krijgt haar Almeerse uitvalsbasis in de Schaapskooi.

Bestrijding reuzenberenklauw
De basis van de schaapskudde in opbouw bestaat momenteel uit ca. 25 schapen en lammeren, de komende tijd komen er nog meer lammeren bij. De schapen worden ingezet om in het Kromslootpark de reuzenberenklauw te bestrijden. Schapen blijken effectiever dan elke andere methode in het terugdringen van de berenklauw. De schapen beheren daarnaast een deel van het Vroege Vogelbos op natuurlijke wijze. De Schaapskooi wordt beheerd en geëxploiteerd door de afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van de gemeente Almere. Uiteraard wordt de Schaapskooi in de toekomst ook ingezet voor educatieve activiteiten voor de basisscholen in Almere en de inwoners van de stad.

Samenwerking
De verzorging van de schapen gebeurt in nauwe samenwerking met deelnemers van Stichting Triade en DAC, die hun thuisbasis hebben in het naastgelegen Ooievaarsnest.
Landschapsbeheer Flevoland krijgt zijn Almeerse uitvalsbasis in de Schaapskooi: een kantoor en een gereedschapsopslag. Van hieruit wil Landschapsbeheer burgers, scholen, bedrijven en andere Almeerse groepen betrekken bij het beheer van de natuur en landschap van het Vroege Vogelbos en andere locaties in Almere.
Provincie:
Tag(s):