maandag, 13. oktober 2008 - 21:24

Opening tentoonstelling Cobra 60: Knoeiers, Kladders, Verlakkers

Amstelveen

Als "knoeiers, kladders, verlakkers" werden de Cobra kunstenaars 60 jaar geleden afgeschilderd. De oorspronkelijk als negatief bedoelde kritiek is inmiddels in de geschiedenis verworden tot een compliment aan de beroemde experimentele kunstbeweging.

Het is 60 jaar geleden dat de kunsthistorische Cobra beweging werd opgericht door zes gedreven jonge kunstenaars: Karel Appel, Constant en Corneille uit Nederland, Asger Jorn uit Denemarken en Christian Dotremont en Joseph Noiret uit België. Op 8 november 1948 sloten zij in het café Notre Dame te Parijs een pact met als doel de kunst uit het strakke keurslijf te halen waarin het zich direct na de oorlog bevond.

In de jubileumtentoonstelling brengt het Cobra Museum voor Moderne Kunst de rebelse spirit van Cobra tot leven. De expositie bevat ruim 70 topstukken uit de jaren veertig en vijftig, waaronder de grote schilderijen die Constant, Appel en Eugène Brands in 1949 maakten voor de expositie in het Stedelijk Museum. Voorts is er niet eerder in Nederland getoond werk te zien van Deense deelnemers.
Categorie:
Tag(s):