donderdag, 17. april 2008 - 20:21

Openstelling museumgemaal Caners

Gewande

Op zondag 27 april a.s. opent waterschap Aa en Maas voor de eerste keer in dit seizoen de deuren van museumgemaal Caners in Gewande. Vorig jaar heeft het gemaal een gigantische metamorfose ondergaan. Naast de oude dieselmotor en gereedschappen zijn ook ‘de schatten van Caners’ te bewonderen. Belangstellenden zijn tussen 13.00 uur en 17.00 uur van harte welkom voor een interessant bezoek aan dit historische gemaal. De toegang is gratis.

Het gemaal Caners werd in 1933 gebouwd en is tot 1979 in bedrijf geweest. Het had als taak de binnendijkse polders te bemalen, dit betekent het overtollig water uit de polders te pompen. Vanaf 1979 heeft het moderne gemaal Gewande deze belangrijke waterbeheersingfunctie overgenomen.

Het oude gemaal Caners fungeert nu als expositieruimte en is in 2001 op de monumentenlijst geplaatst. Er zijn vele foto's, kaarten en oude werktuigen van het waterschap te bezichtigen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens de openingsuren regelmatig opgestart en er worden diverse films over het heden en verleden vertoond.

Het is de moeite waard om een kijkje te gaan nemen in het museumgemaal en even terug te gaan in de geschiedenis van zeven eeuwen Gewande. Het gemaal vindt u aan de Krommenhoek 12a in Gewande (de dijk volgend tussen Empel en Lith).
Provincie:
Tag(s):