zondag, 24. augustus 2008 - 21:25

Oplichter als TNT-medewerker verkleed

Den Haag

Politie Haaglanden waarschuwde deze week voor een nieuwe vorm van oplichting waarbij vooral oudere bewoners het slachtoffer werden. De afgelopen dagen is gebleken dat deze vorm van oplichting nog steeds doorgaat. In totaal maakten sinds maandag 18 augustus zeven mensen melding van deze oplichtingsvorm.

De politie in de regio kreeg vier meldingen dat de man weer actief was geweest. Een 79-jarige bewoner van het Isabellaland in Den Haag werd het slachtoffer van een babbeltruc waarbij een man gekleed als ‘TNT-medewerker’ een pakketje bezorgde waarbij de bejaarde man een klein bedrag ( minder dan een euro) moest pinnen. Ook aan de Ranonkelstraat in Den Haag werd een 82-jarige vrouw het slachtoffer van deze truc. In beide gevallen wisten de bewoners de man af te wimpelen en kon de giropas op tijd geblokkeerd worden. Ook in Scheveningen probeerde de man zijn truc uit. In de Prins Mauritslaan trachtte hij een bejaarde bewoonster om de tuin te leiden. In Delft werd aan de Professor Telderslaan een 79-jarige bewoner ook met deze truc benaderd. Gelukkig kon ook hier tijdig worden ingegrepen waardoor ook deze poging mislukte.

Eerder deze week werd twee bewoners in Laak het slachtoffer van deze babbeltruc. Daar belde een man aan met de mededeling dat hij een postpakketje had, waarvoor zij 0,98 cent porto moest betalen. De vrouw wilde contant afrekenen, maar de man vertelde dat dit niet mocht van zijn werkgever. Pinnen bij zijn mobiele betalingsautomaat was de enige optie. Nadat de man vertrokken was, rook het slachtoffer onraad en blokkeerde op advies van haar zoon haar pinpas. Een bewoner aan de Laakweg werd wel het slachtoffer. De man wist middels de postbode-truc 300 euro van de man af te nemen. Daarmee kwam het totaal van zaken deze week op zeven stuks. In alle gevallen trachtte de oplichter middels een zogenaamde pinautomaat een bedrag van minder dan een euro te pinnen om zo de pincode en rekeningnummer te achterhalen. Met deze methode skimt (kopieert) de man de pincode en bankgegevens van de giro- of bankpas zodat op een later moment met de gekopieerde gegevens bij een geldinstelling of pinautomaat geld van de rekeningen wordt gehaald.

TNT-post reageert met het advies en de opmerking dat medewerkers van het bedrijf nimmer aan de deur een pintransactie doen en adviseert dan ook om dergelijke personen direct de deur te wijzen. De man wekt vertrouwen door zijn uiterlijk, verhaal, TNT-kleding en postbodetas. Bij twijfel kan er altijd met de plaatselijke politie worden gebeld.

In alle gevallen is het signalement van de man vrij eensluidend. Het gaat om een man leeftijd 25-27 jaar. Lengte 1.80 mtr. Hij heeft een verzorgd uiterlijk en heeft donder bruin kort geknipt haar. Hij heeft een slank postuur en spreekt correct Nederlands. De man geeft zich uit voor TNT-medewerker en draagt een TNT-jas met oranje baan.

Oplichters zijn mensen die goed hebben nagedacht over hun verhaal en daarom klinken ze vaak geloofwaardig. Twijfelt u over de aanbeller? Vraag om een legitimatiebewijs. Hierop staat meestal een telefoonnummer van de betreffende instantie. Vraag de man of vrouw buiten te wachten en sluit de deur. Bel het nummer en controleer of het verhaal van de bezorger klopt. Twijfelt u dan nog, vraag dan de man of vrouw aan de deur later terug te komen als er familieleden, vrienden of buren bij u thuis zijn. In geval van twijfel kunt u altijd bellen met het plaatselijke politiebureau via 0900—8844.
Provincie:
Tag(s):