vrijdag, 11. april 2008 - 18:51

Oplossing van diverse misdrijven na aanhouding jeugdbende

Zeeland

Politie Zeeland heeft met de aanhouding van 11 jongeren in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar vermoedelijk een reeks aan vernielingen en diefstallen opgelost die werden gepleegd tussen september 2007 en maart 2008. Er is door de recherche met zes personen aan deze zaak gewerkt.

Het onderzoek begon op vrijdag 21 maart met de aangifte van diefstal van een gsm in het winkelcentrum in Dauwendaele. Naar aanleiding daarvan werden drie jongens en een maisje - afkomstig uit Middelburg, Oost-Souburg en de gemeente Veere - van 13- t/m 17 jaar, aangehouden.

Deze minderjarigen zijn inmiddels voorgeleid aan de rechtercommissaris waarna twee van hen onder schorsende voorwaarden weer naar huis mochten. Dit betekent dat ze geen contact mogen hebben met hun medeverdachten en ook geen nieuw strafbaar feit mogen plegen. Doen ze dit wel dan worden ze opnieuw aangehouden.

De andere jongens, twee 17-jarigen uit Middelburg, zitten tot op de dag van vandaag nog steeds ingesloten in een jeugdinrichting.

Tijdens de verhoren bleek dat de jongens nog meer op hun kerfstok hadden. De politie ging verder met het onderzoek en er kwamen nog 10 andere verdachten in beeld, afkomstig uit Middelburg, Yerseke, Oost-Souburg en de gemeente Veere. Van deze personen zijn er zeven aangehouden. De andere drie werden alleen gehoord door de politie en mochten later weer naar huis. Van de zeven aangehouden personen zijn er vier voorgeleid aan de rechter-commissaris, zij zijn allen geschorst.

Gedurende de verhoren werden o.a. onderstaande feiten bekend:
Diefstallen van een fiets, vier scooters en drie brommers gepleegd in Ritthem, Oost-Souburg en Middelburg. Met deze brommers hebben zij meerdere keren benzine getankt zonder te betalen.

Mishandeling in groepsverband van een jongen die hierbij licht gewond raakte.

Een tweetal woninginbraken in Westkapelle en een inbraak bij een garage in Nieuw en Sint Joosland.

In de wijk Dauwendaele werden verschillende vernielingen gepleegd. Zo werd een autoband door de voorruit van een auto gegooid en werden van meerdere auto's de emblemen afgehaald. Bij de kantine van voetbalvereniging Dauwendaele werd twee maal ingebroken. Ook pleegden ze meerdere winkeldiefstallen bij een supermarkt.

Bovendien hadden ze in Ritthem brand gesticht in een composthoop en het spottershokje op de dijk vernield.

Uit het onderzoek bleek ook dat twee van de jongens bezig waren met het plannen van een overval.

Omdat niet van alle gepleegde vernielingen/diefstallen aangifte is gedaan, verzoekt de politie de mensen die aanslaan op bovengenoemde feiten, dit alsnog te doen.

Het onderzoek is nog niet afgesloten en daarom sluit de politie meerdere aanhoudingen niet uit.
Provincie:
Tag(s):