vrijdag, 1. augustus 2008 - 15:07

Opnieuw blauwalg in Barneveld

Barneveld

Waterschap Vallei & Eem heeft opnieuw blauwalg aangetroffen in Barneveld, dit keer in de watergangen bij Molecaten en Goudenstein.Eerder vond het waterschap de giftige alg bij Wildzoom, Wilforster en aan de Jachtlaan.

De blauwalg is ook aangetroffen in het water bij woonwijk De Burgt en in de vijver bij Tabaksland in de wijk Norschoten.

Mensen kunnen door het inslikken van water, of via de huid of ogen in contact komen met de blauwalgen. Daarbij kunnen tijdelijke huiduitslag en maag- en darmproblemen optreden. Het advies is dan ook om ieder contact met het water te vermijden.

Kleine kinderen zijn nog kwetsbaarder, omdat zij vaak meer water binnenkrijgen dan volwassenen en eerder ziek worden door hun lage lichaamsgewicht. Dieren die het water drinken kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden.

Er is een waarschuwingsbord bij het besmette water geplaatst. Daarop wordt mensen geadviseerd om contact met het water te vermijden en hun honden niet in het water te laten zwemmen of te laten drinken van het water. Ook wordt het afgeraden om te vissen.

Blauwalgen ontstaan door de cyanobacterie, die in stilstaand water naar het licht toegroeit. De blauwalgen ontstaan bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Bij honden die ziek worden is het bij bezoek aan de dierenarts verstandig om te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Met vragen over blauwalgen kunnen inwoners bellen met het waterschap Vallei & Eem, telefoon (033) 434 60 00. Actuele informatie over blauwalgen is te vinden op de website van het waterschap www.wve.nl
Provincie:
Tag(s):