dinsdag, 20. mei 2008 - 20:29

Opnieuw toename vloeken op tv

Amsterdam

Ruwe taal op televisie is voor het vierde jaar op rij toegenomen. Positief is dat er op de publieke omroep minder grove taal werd gebezigd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de resultaten van de Vloekmonitor 2007; een onderzoek naar grove taal op tv, dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de Bond tegen het vloeken.

In 2007 waren er per week gemiddeld 2.327 grove woorden te beluisteren op de Nederlandse buis. De toename van grove taal op tv in 2007 (8%) is daarmee minder groot dan in het voorgaande jaar (13%). Ten opzichte van 2003, het eerste jaar waarin de monitor werd uitgevoerd, is er sprake van een toename van maar liefst 44 procent.

De animatieserie 'South Park', uitgezonden door Comedy Central, is met ruime voorsprong (51 vloeken in de drie meetweken) koploper in de lijst met programma's waarin het meest wordt gevloekt. Dan volgen de RTL-talkshow 'Jensen!' (die overigens lager scoort dan vorig jaar) en de BNN-soap 'Onderweg naar Morgen'. Hoog scoren ook de realityseries zoals 'Joling & Gordon over de vloer' en 'De Gouden Kooi'.

Ruim tweederde deel van de grove taal op tv bestaat uit scheldwoorden (38%) en schuttingwoorden (31%).
Categorie:
Tag(s):