woensdag, 4. juni 2008 - 21:03

Oppassen met brandgevaarlijke 'EK'-pruiken en boa’s

Amsterdam

De samenwerkende rijksinspecties hebben de veiligheid onderzocht van feestartikelen die bestemd zijn voor voetbalfans. De Voedsel en Waren Autoriteit constateerde dat 30% van de onderzochte pruiken en boa’s brandgevaarlijk zijn. Dit heeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) woensdagavond laten weten.

Deze producten hebben geen wettelijke brandveiligheidsnormen. De consument wordt geadviseerd de brandgevaarlijke pruiken en boa’s niet te dragen in de buurt van open vuur, brandende sigaretten of hete voorwerpen. Ook zijn feesttoeters met drijfgas onderzocht op ontvlambaarheid maar die bleken allen aan de wettelijke eisen te voldoen.

De VROM-Inspectie heeft haar onderzoek gericht op cadmium, lood en andere zware metalen in oranje feestartikelen. Bepaalde cadmium- en loodverbindingen kunnen worden gebruikt om producten oranje te kleuren. Vooral vlaggenlijnen, raamstickers en hoofddeksels zijn onderzocht.

Te hoog cadmiumgehalte
In 23% van de geteste producten werd in een onderdeel een te hoog cadmiumgehalte aangetroffen. Zware metalen kunnen terechtkomen in het milieu. Bij een hoge opname in het menselijk lichaam kan het een nadelig effect hebben voor de nieren en het zenuwstelsel.

Uit de handel genomen
De meeste monsters zijn genomen bij groothandelaren omdat veel internetbedrijven en grootwinkelbedrijven daar hun producten inkopen. Producenten en importeurs zijn ervoor verantwoordelijk dat de producten voldoen aan de wettelijke eisen.

Op last van de rijksinspecties zijn de partijen die niet aan de wettelijke eisen voldeden uit de handel genomen.
Provincie:
Tag(s):