maandag, 30. juni 2008 - 14:04

Oprichting Defensie Helikopter Commando

Gilze-Rijen

Vrijdag 4 juli wordt tijdens een ceremonie het Defensie Helikopter Commando (DHC) op officieel opgericht. Commodore Theo ten Haaf wordt tijdens de ceremonie geïnstalleerd als eerste Commandant Defensie Helikopter Commando.

In aanwezigheid van de staatssecretaris van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten (CDS) krijgt commodore Ten Haaf de vlag van het DHC uitgereikt van de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Jac Jansen. De oprichtingsceremonie wordt afgesloten met een zogenoemde fly-by van 22 helikopters waaronder een NH-90.

Als gevolg van de verschillende bezuinigingsmaatregelen en een steeds groter wordende vraag naar helikopters, is medio 2005 besloten tot de oprichting van één helikopterorganisatie voor de hele krijgsmacht.

Het DHC is onder verantwoordelijkheid van de Commandant der Strijdkrachten voor de dagelijkse aansturing ondergebracht bij het Commando Luchtstrijdkrachten. De oprichting van het DHC moet leiden tot een grotere doeltreffendheid bij de inzet van de gehele Defensie helikoptervloot.

Het DHC is ontstaan uit eenheden van de vliegbasis Soesterberg, Marine Vliegkamp de Kooy, Militair Luchtvaartterrein Deelen, 303 SAR Squadron op Leeuwarden en de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het DHC heeft rond de 2236 arbeidsplaatsen op vier verschillende locaties (Maritiem Vliegkamp de Kooy, Militair Luchtvaartterrein Deelen, vliegbasis Gilze-Rijen en het SAR squadron op vliegbasis Leeuwarden). Tot eind 2008 blijft de vliegbasis Soesterberg ook deel uitmaken van het DHC. Op die datum wordt het als vliegbasis gesloten. Het DHC bestaat uit 85 helikopters.
Provincie:
Tag(s):