donderdag, 3. juli 2008 - 16:38

Opruimactie verpakkingshout in verband met boktor

Berghem

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) neemt maatregelen naar aanleiding van het onderzoek naar de Aziatische boktor in Berghem. Bij het inspecteren van verpakkinghout van natuursteen heeft de PD een tweede kever van deze soort gevonden. Daarom gaat de PD samen met de gemeente Oss het nog aanwezige verpakkingshout in de wijk verzamelen, onderzoeken en vernietigen.

Op 10 juni is een volwassen kever van de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) gevonden in Berghem. Deze boktor is erg schadelijk voor bomen en struiken. Nederland is verplicht deze boktor te bestrijden.

Inspecteurs van de PD hebben in de omgeving van de vondst gezocht naar (sporen van) de Aziatische boktor. Hiervoor hebben ze bomen en struiken onderzocht. Ook hebben zij verpakkingshout van natuursteen meegenomen voor nader onderzoek. Van de boktor is namelijk bekend dat deze via verpakkingshout Nederland kan binnenkomen. Uit het onderzoek is gebleken dat de kever die op 10 juni gevonden is, uit verpakkingshout is gekomen. Ook is er een tweede kever in het verpakkingshout gevonden.

Er zijn dit jaar veel nieuwe tuinen aangelegd in de Berghemse wijk waar de twee kevers gevonden zijn. Daarom ligt er op meerdere plaatsen verpakkingshout van natuursteen. Er is een kans dat er hier larven of volwassen exemplaren van de Aziatische boktor inzitten. Om te voorkomen dat deze de bomen en struiken in de wijk kunnen aantasten, organiseren de gemeente Oss en de PD op maandag 7 juli een opruimactie. Op deze dag komt de gemeente al het verpakkingshout van natuursteen kosteloos éénmalig ophalen in de wijk.
Provincie:
Tag(s):