dinsdag, 12. augustus 2008 - 16:44

Opvarenden te water na kapseizen speedboot

Dordrecht

Op de Beneden Merwede te Dordrecht is maandag 11 augustus een speedboot met vier opvarenden omgeslagen. Alle opvarenden konden veilig de oever bereiken. De bestuurder van de boot, een 36-jarige man uit Landgraaf, is aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Hij had 1,45 promille alcohol in zijn bloed. Dit heeft het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) dinsdag bekendgemaakt.

Omstreeks 17.30 uur kregen agenten van de politieregio Zuid-Holand-Zuid de melding dat op de Beneden-Merwede aan de Baanhoekweg te Dordrecht een speedboot tegen een ponton van de waterbus was gevaren en dat de opvarenden in het water lagen. Hierop rukte zowel het KLPD,de KNRM van Dordrecht met de reddingboot Engelina en de RWS 21 van Rijkswaterstaat uit.

Ter plaatse aangekomen bleek dat de opvarenden al uit het water waren en dat de speedboot nog op zijn kop dreef. Tijdens het gesprek met de bestuurder van de boot kregen de agenten de indruk dat er alcohol in het spel was.

De blaasproef bevestigde het vermoeden en de man werd aangehouden. Op het politiebureau bleek uit de ademanalyse dat de verdachte 1,45 promille alcohol in zijn bloed had, terwijl 0,8 het wettelijk toegestane maximum is. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval werd door de regiopolitie vervolgens overgedragen aan de Waterpolitie van het KLPD.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de boot met zijn voorkant tegen het ponton lag en dat bij het aan boord gaan van enkele opvarenden de bedieningshandel van de buitenboordmotor vermoedelijk naar beneden is gedrukt.

Hierdoor voer de boot tegen het ponton en sloeg om. Van de vier opvarenden kwamen twee vrouwen onder de boot terecht. Met hulp van twee omstanders lukte het de twee mannen de vrouwen onder de boot vandaan te halen.

Beide vrouwen waren enigszins onderkoeld en kregen water binnen. Ze zijn ter controle overgebracht naar het Dordtwijk-ziekenhuis .
Provincie:
Tag(s):