woensdag, 6. februari 2008 - 22:35

Oranje koel en zakelijk naar 0-3 in Kroatië

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft als een ervaren en geroutineerde ploeg het favoriete Kroatië pootje gelicht. Met maar liefst 0-3 pakte de ploeg van bondscoach Marco van Basten voor het eerst in de historie van het voetbal de volle winst in Split.

Oranje startte met Mario Melchiot, Johnny Heitinga, Joris Mathijsen, Tim de Cler, Demy de Zeeuw, Giovanni van Bronckhorst, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Ryan Babel en Klaas-Jan Huntelaar.

Het gehavende Nederlands elftal - Landzaat, Bouma, Van Nistelrooij, Van Persie, Ooijer, Engelaar waren allemaal niet beschikbaar - kwam verrassend makkelijk op voorsprong. In de negende minuut dekte Simic verkeerd bij een vrije trap van Sneijder en Heitinga kon tegendraads raak koppen.

Het duurde vervolgens tot de 17e minuut dat Kroatië de eerste mogelijkheid van het duel kreeg. Modric zette vrij voor na een domme tackle van Heitinga, maar Srna wist van een meter afstand niet raak te schieten. De inzet ging zelfs ruim over.

De tweede goal van Oranje was er één van Rotterdamse makelij. Van Bronckhorst verstuurde een heel pientere pass richting Tim de Cler, die in de ogen van alle Kroaten achter leek te gaan. De linksback hield het leer echter binnen en zette voor op de geheel met rust gelaten Huntelaar: 0-2. Heel Kroatië stond er bij en keek er naar.

Srna kon de wedstrijd weer spannend maken voor rust, maar zijn schot werd goed gepareerd door doelman Edwin van der Sar. Uit een daarop volgende vrije trap viel de bal wonder boven wonder niet in het Nederlandse doel. Opnieuw werd de bal van dichtbij huizenhoog over geschoten.

De trotse Kroaten moesten wat gaan doen en brachten in de tweede helft sc Heerenveen-middenvelder Danijel Pranjic. Maar in plaats van beter proberen te voetballen, liet de Balkan-ploeg zich vooral uit de tent lokken en provoceren. De overtredingen waren dan ook talrijk en de frustratie aan de kant van Kroatië nam met de minuut toe. Opvallend was daarbij dat Oranje volwassen, koel en zakelijk met de schreeuwende en uitdelende Kroaten omging. Niet één speler van Marco van Bastens equipe liet zich verwurmen door het theater en ging onverstoorbaar door met kil de bal rondtikken.

Nederland kreeg zelfs nog de beste kansen maar Sneijder had het vizier niet scherp staan. Bovendien leden de bezoekers een paar keer zeer slordig balverlies waardoor een numerieke meerderheid in de omschakeling niet uitgebuit kon worden.

Toch werd het nog 0-3. Invaller Ibrahim Afellay zette goed door vanaf rechts en wist de eveneens ingevallen Jan vennegoor of Hesselink te vinden. Lange Jan gleed de bal binnen. Het Kroatische publiek begon cynisch met de Nederlanders mee te juichen en trakteerde de eigen ploeg op een fluitconcert.

Afgaande op deze wedstrijd heeft Kroatië nog veel werk te verrichten voor het EK en Oranje lijkt zowaar tot de favorieten te behoren. Vooral de werklust en zakelijkheid - die goed werden ingepast in het nieuwe 4-2-3-1 systeem - vielen positief op.
Categorie:
Tag(s):