zaterdag, 11. oktober 2008 - 23:00

Oranje moeiteloos langs IJsland

Amsterdam

(Elf-voetbal) Het Nederlands elftal heeft zaterdag goede zaken gedaan in de race voor een ticket voor het WK2010 in Zuid-Afrika. Nadat Schotland en Noorwegen eerder op de avond punten verspeelden, rekende de ploeg van Bert van Marijk eenvoudig af met IJsland: 2-0.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd. Met vlotte combinaties werd getracht de IJslandse muur te slechten. Dat resulteerde al snel in een aantal kleine mogelijkheden. Na een kwartier spelen brak Joris Mathijsen namens Nederland de ban. De verdediger van HSV Hamburg reageerde alert op een strakke voorzet van Rafael van der Vaart en tikte de bal van dichtbij binnen: 1-0.

Nigel de Jong was toen al gewisseld. De middenvelder, die samen met Mark van Bommel een controllerend blok vormde, blesseerde zich in de beginfase na het maken van een stevige tackle. Voor het wedstrijdverloop maakte de wissel weinig uit, want ook met vervanger Demy de Zeeuw was Oranje logischerwijs de baas op het middenveld.

De grootste mogelijkheid van de eerste helft kwam overigens op naam van Emil Hallfredsson, die na een snelle uitval van IJsland opeens vrij voor doelman Edwin van der Sar opdook. De aanvaller schrok echter van die kans en schoot over.

In de tweede helft bleef het spelbeeld onveranderd en bleef Oranje rustig door combineren. De beloning volgde in de 65ste minuut. Het was Klaas-Jan Huntelaar, tot op dat moment niet bijster gelukkig in zijn acties, die een knappe dieptepass van Van der Vaart uitstekend benutte. De Ajax-aanvaller stond randje buitenspel en schoot met links binnen in de verre hoek: 2-0.

Oranje creëerde in het restant van de wedstrijd nog wel een aantal kansen, maar met name het vizier van Huntelaar en Dirk Kuijt stond niet (meer) op scherp. In de laatste tien minuten maakte ook Wesley Sneijder nog even zijn opwachting. De spelbepaler is volledig hersteld van zijn knieblessure en maakte in die korte periode die hem gegeven was een gretige indruk. De verwachting is dat hij komende woensdag tegen Noorwegen weer in de basis kan starten.