woensdag, 15. oktober 2008 - 21:48

Oranje ook langs Noorwegen

Oranje is weer een stapje dichter bij het WK in Zuid-Afrika. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk won woensdafgavond in Oslo het lastige uitduel bij Noorwegen met 1-0. Mark van Bommel maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

Noorwegen startte vanuit een defensieve organisatie en liet Nederland het spel maken. Het ontbrak de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk echter aan de nodige creativiteit om openingen te creëren.

De enige kans van de eerste helft ontstond op slag van rust, toen invaller Ibrahim Afellay na een snelle counter een schietkans kreeg. De PSV-middenvelder vergat het hoofd koel te houden en schoot te onrustig naast. Afellay was na 25 minuten spelen in het veld gekomen voor de geblesseerde Ryan Babel, die na een flinke tik van Morten Gamst Pedersen niet meer verder kon.

Na rust was het Noorwegen dat het felst van start ging. Doelman Edwin van der Sar reageerde echter alert op kansjes van John Carew en Steffen Iversen. Nadat de Noorse storm was gaan liggen, kroop Oranje weer wat meer uit de schulp.

In de 61ste minuut kreeg Dirk Kuijt de bal voor zijn voeten, dacht niet na en haalde vanuit de draai snoeihard uit. Het schot van de aanvaller, die na het inbrengen van Robin van Persie voor Klaas-Jan Huntelaar zelfs centraal in de voorhoede mocht spelen, spatte uiteen op de lat.

Twee minuten later was het wel raak. Mark van Bommel nam een afgeslagen hoekschop vol op zijn voet en liet keeper Jon Knudsen kansloos: 1-0. Na die voorsprong bracht Van Marwijk de weer fitte Wesley Sneijder in het veld voor Rafael van der Vaart. Via Van Bommel kreeg Oranje vervolgens nog een kans op 2-0, maar het schot van de Bayern München-aanvoerder ging voorlangs.

Dankzij deze overwinning doet Nederland goede zaken in de race voor een WK-ticket in Zuid-Afrika. Oranje heeft nu negen punten uit drie wedstrijden en gaat stevig aan de leiding in groep 9.