vrijdag, 20. juni 2008 - 20:00

Oranje rekent af met Russen

Amsterdam

Als je de cijfers mag geloven is Rusland geen partij voor Nederland in de kwartfinale. Nederland scoort gemiddeld over de drie poulewedstrijden een 7 en dat is aanzienlijk hoger dan Rusland, dat gemiddeld een 6,3 scoort. Vooral in de tweede helft is Nederland sterker. Dit verschil wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de "schoten op doel" van Nederland effectiever zijn dan die van de Russen. Nederland scoort 1 goal per 5,4 schoten, Rusland 1 per 12,3. Daarnaast leiden meer acties van Rusland tot balverlies: 16% tegen 12% voor Nederland.

Dit zijn een aantal bevindingen uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, met de data uit de wedstrijdanalyses van ORTEC/Team Support Systems uit Groningen. "Het aantal wedstrijden per team waarmee het onderzoek is uitgevoerd is laag, maar ondanks dat zijn er duidelijke verschillen gevonden", aldus Wouter Frencken van het Interfacultair centrum voor Bewegingswetenschappen.

Dat Nederland in de poulefase een effectiever team is geweest dan Rusland zal voor velen geen verrassing zijn. Nederland heeft een paar fantastische wedstrijden laten zien. In de analyses zijn de meest opvallende spelers van Nederland Edwin van de Sar, met gemiddeld het hoogste cijfer (8,3), en Orlando Engelaar met gemiddeld de meeste acties (65 per wedstrijd). Spelers van Rusland waar Nederland rekening mee moet houden zijn Zhirkov, Zyrianov en Arshavin. Zij zijn het meest betrokken bij het spel van Rusland.
Categorie:
Tag(s):