zaterdag, 18. oktober 2008 - 22:01

'Oude koeien hebben last van kredietcrisis'

Oldeberkoop

Het koeienrusthuis in het Friese Oldeberkoop wordt met sluiting bedreigd. Sinds 1996 vangt de stichting runderen op om de beesten ongestoord te laten genieten van hun oude dag.

Toch dreigt er een eind te komen aan deze voor Nederland unieke koeienopvang. Vanwege de toegenomen kosten zijn de huidige financiële middelen niet voldoende meer. Bert Hollander, verzorger en initiatiefnemer van de stichting, luidt daarom de noodklok.

De Leemweg draait volledig op donaties. En hoewel het aantal sponsors redelijk stabiel blijft, wordt het steeds moeilijker om de begroting sluitend te krijgen. De toename van de voedsel-, energie- en olieprijzen zijn daar de grootste oorzaken voor, aldus Hollander.

Daarnaast merkt hij op dat 'mensen, nu de kredietcrisis dreigt te ontaarden in een recessie, de hand de laatste weken meer op de knip houden'.

Het koeienrusthuis is dan ook dringend op zoek naar extra inkomsten. Als het niet lukt om de inkomsten op korte termijn te verhogen, dan dreigt er na twaalf jaar sluiting van het rusthuis.

Wat de runderen dan boven de ‘kop hangt’, daar wil de Friese boer nog liever niet over nadenken.
Provincie:
Tag(s):