woensdag, 10. december 2008 - 14:13

Oudere treinstellen ontsporen sneller bij een aanrijding

Den Haag

Een aantal oudere NS-treinstellen is gevoelig voor ontsporing bij een aanrijding met een wegvoertuig. Dat blijkt uit een woensdag 10 december gepubliceerd onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat naar een ontsporing van een treinstel bij een aanrijding met tractor en oplegger op de overweg Monierweg bij Coevorden op woensdag 5 december 2007. De aanrijding ontstond doordat de motor van de tractor stilviel.

Het handelt hier om materieeltype '64, waarvan bekend is dat het ontsporingsgevoeliger is door de relatief lichte draaistellen aan de kop van de trein en het ontbreken van baanschuivers. Dit type treinstel werd echter niet meer voorzien van baanschuivers omdat de NS voorzag dat ze binnen een aantal jaar uit dienst genomen zouden worden.

Er raakte niemand gewond. Maar volgens de inspectie was er wel risico voor treinreizigers en omstanders. Daarom dringt de Inspectie erop aan dat de NS op korte termijn duidelijkheid verschaft over de termijn van buitendienststelling van dit materieeltype.

ProRail wordt gevraagd te bestuderen of het mogelijk is om bij overwegen een noodvoorziening aan te brengen, waarmee de chauffeur van een wegvoertuig in dit soort gevallen een alarm kan geven aan de treindienstleiding.

Het KLPD heeft onderzoek gedaan naar de technische staat van de tractor en de rol van de bestuurder van het wegvoertuig.
Provincie:
Tag(s):