zondag, 10. februari 2008 - 13:45

Ouders moeten kindertoeslag automatisch krijgen

Groningen

Eenderde van de ouders loopt kindertoeslag mis omdat ze niet weten dat ze er mogelijk recht op hebben, zo blijkt uit onderzoek van Trendbox. Ouders met een laag inkomen kunnen hierdoor tot 82 euro kindertoeslag per maand mislopen. De SP wil dat ouders alsnog automatisch de toeslag krijgen.

Ouders die sinds 1 januari mogelijk in aanmerking komen voor kindertoeslag maar deze nog niet hebben aangevraagd, moeten hierover zo snel mogelijk geïnformeerd worden en met terugwerkende kracht de kindertoeslag uitgekeerd krijgen. Via de SVB, die de kinderbijslag uitkeert, kan deze groep ouders snel worden opgespoord.

Sinds 1 januari 2008 is de kinderkorting omgezet in de kindertoeslag. Ouders met een bruto inkomen tot 46.700 euro, die geen zorg- of huurtoeslag ontvangen, het afgelopen jaar minder zijn gaan verdienen of pas het afgelopen jaar een kind hebben gekregen, moeten zelf kindertoeslag aanvragen. Blijkbaar zijn veel van deze ouders daar niet van op de hoogte.

SP-Kamerlid Marianne Langkamp: 'De minister voor Jeugd en Gezin mag deze gezinnen niet in de kou laten staan. Hij moet er als de wiedeweerga voor zorgen dat zij de kindertoeslag krijgen waar ze recht op hebben en die ze hard nodig hebben.'

De SP heeft destijds voorgesteld de kinderbijslag en de kindertoeslag aan elkaar te koppelen. Langkamp:'Ouders zien door de bomen het bos niet meer. Eén inkomensafhankelijke regeling voor de tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud van kinderen is veel overzichtelijker voor de ouders dan een aparte regeling voor de kinderbijslag en een aparte regeling voor de kindertoeslag. Zeker als je bedenkt dat er daarnaast ook nog de kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en zorgtoeslag bestaan. Bovendien maak je met één regeling de kinderbijslag ook inkomensafhankelijk, zodat het geld daar terechtkomt waar dit het hardst nodig is: bij de gezinnen met de lagere inkomens.'
Provincie:
Tag(s):