woensdag, 30. januari 2008 - 9:42

Ouderwetse spamtechnieken blijven populair

Maastricht

Tekst- en plaatjesspam blijft in 2008 de meest populaire vorm van spam volgens onderzoekers van het in Maastricht gevestigde SpamExperts. 'In tegenstelling tot wat veel antispambedrijven beweren, is het juist de plaatjes- en tekstspam die massaal verstuurd blijft worden' zegt spamexpert Dreas van Donselaar.

In navolging van de PDF- en Office-spamhype (Excel & Word) in 2007 voorspelden analisten nieuwe ontwikkelingen zoals video- en audiospam. Deze attachmentspam bleek echter geen succes en de verzending ervan nam tegen het einde van 2007 sterk af.

Rond de 95 procent van het emailverkeer bestaat uit spam. Ruim 40 procent hiervan bevat plaatjes. Onduidelijk is wanneer spam zich wél op andere manieren zal gaan manifesteren. Van Donselaar: 'Veel antispambedrijven anticiperen met nieuwe technologische ontwikkelingen op te verwachten spamtrends. Spammers zullen hun bericht altijd zo goedkoop mogelijk bij de emailontvanger proberen af te leveren. Zolang er actief wordt opgetreden tegen botnets en andere spamverspreiders, is het voor de spammer van belang in zeer korte tijd een grote hoeveelheid spam te versturen. Zolang botnets niet veel krachtiger worden en de meeste mensen geen professioneel antispamfilter gebruiken, zal tekst- en plaatjesspam daarom de voorkeur behouden.'
Categorie:
Tag(s):