donderdag, 28. februari 2008 - 16:58

'Our voice for europe'

Oudwoude

Op woensdagavond 5 maart, ’s avonds 19.30 uur, presenteert Mevr. R. Kas – Siderius, project-coordinator van Nederland binnen het internationaliseringproject “OUR VOICE FOR EUROPE� in het m.f.c. “Hústerwâld� aan de Wygeast te Oudwoude. Vijf leerlingen van de groepen 7 en 8 van de o.b.s. “Van Heemstra� reizen 20 april a.s. naar Istanbul Turkije en zullen zich deze avond presenteren. De leerlingen krijgen een cadeau van burgemeester Bilker om aan de burgemeester van Istanbul in Turkije te overhandigen.

Januari 2007 is via de mail contact gemaakt met 9 coordinatoren uit 9 verschillende landen. Scholen in Rome Italië, Bardufoss Noorwegen, Litouwen, Cyprus, Vincendario Gran Canaria Spanje, Oudwoude Nederland, Faro Portugal, Caiova Roemenië, Istanbul Turkije wilden een schoolpartnerschap aangaan. Er is op 12 maart 2007 een samenkomst van deze coördinatoren in Craiova Roemenië geweest. Tijdens deze voorbespreking is het internationaliseringproject “OUR VOICE FOR EUROPE� tot stand gekomen. De coördinatoren hebben vervolgens de aanvraag voor uitvoering van het project in eigen land aan het Europees Platform aangeboden.

December 2007 kreeg de o.b.s. “Van Heemstra�, de Nederlandse partner binnen dit project, de goedkeuring van het Europees Platform. Dit houdt in dat er de komende twee jaar een school samenwerking verband bestaat tussen de partnerscholen uit de diverse landen. Daarnaast zullen bezoeken plaatsvinden van leerlingen en leerkrachten naar de diverse goedgekeurde scholen. Goedkeuring kregen ook de scholen in Vincendario Gran Canaria, Bardufoss Noorwegen en Istanbul Turkije.

De school in Craiova Roemenië is stille partner. Deze school heeft geen subsidie ontvangen maar wil het project zijdelings blijven volgen. Januari is een delegatie van alle goedgekeurde scholen afgereisd naar de school in Vincendario Gran Canaria Spanje. Hier zijn de plannen bijgesteld en toegepast op de vier goedgekeurde landen. Deze delegatie werd tevens ontvangen door de burgemeester van Vincendario en werd op de voet gevolgd door de lokale media.

Volgens afspraak wordt samen gewerkt aan een plan van aanpak. Er is een internationale muur binnen alle samenwerkende scholen. Hier wordt de voortgang van het project gepresenteerd. Samen wordt één muziekclip gemaakt met daarop alle verschillende culturen en talen, deze wordt t.z.t. aangeboden aan de lokale media. Tevens wordt gewerkt aan een woordenboek, alle feestelijkheden worden samengevoegd tot één gezamenlijke kalender. Ook worden Power Point presentaties, folders, posters, informatiekaarten, manquette, etc gemaakt. Momenteel wordt gewerkt aan contact via de web cam. Het project is volop in werking gezet.

Alle leerlingen van de school worden bij de uitvoering van het internationaliseringproject “OUR VOICE FOR EUROPE�betrokken.
Daarnaast kunnen alle leerlingen van de groepen 7 en 8 de partnerscholen bezoeken. De eerste reis staat 20 april gepland. De partnerschool in Istanbul Turkije zal worden bezocht. Vijf leerlingen hebben zich opgegeven en gaan samen met leerkrachten de reis op 20 april tot 26 april maken. Burgemeester Bilker zal de leerlingen tijdens de presentatie op 5 maart een cadeau aanbieden namens de gemeente Kollumerland c.a. welke door de kinderen zal worden overgedragen aan de burgemeester in Istanbul Turkije.

September zal in Oudwoude een samenkomst van de deelnemende partnerscholen zijn en maart 2009 gaan de leerlingen van de groepen 7 en 8 naar de partnerschool in Bardufoss Noorwegen.
Provincie:
Tag(s):