dinsdag, 7. oktober 2008 - 12:06

OV-chipkaart 100 miljoen duurder

Den Haag

Uit een onderzoek van een commissie in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) blijkt dat de Ov-chipkaart vervoerders zoals de Rotterdamse RET en het GVB in Amsterdam sinds 2006 ruim 100 miljoen euro meer heeft gekost dan de begrote 249 miljoen euro.

GroenLinks vraagt zich opnieuw af op deze kaart überhaupt wel levensvatbaar is en vreest dat de reizigers moeten gaan opdraaien voor extra kosten van de OV-chipcard.

‘Het is trekken aan een dood paard. De staatssecretaris weigert de regie te nemen, zelf niet als ze gevraagd wordt of ze meer bevoegdheden wenst. De kosten reizen de pan uit. Het bedrijf dat de kaart moet ontwikkelen (TLS) desintegreert door het opstappen van Connexxion. En een wetenschappenschappelijk artikel ‘hoe kraak ik een chip’ hangt als een zwaard van Damocles boven het project’, aldus GroenLinks.

De ov-chipkaart zou vanaf 2009 de strippenkaart en het treinkaartje vervangen, maar door problemen met onder meer de veiligheid komt daar weinig van terecht. Vorige week zegden Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER), de Consumentenbond, ANWB, CG-Raad, Viziris en LSVb het vertrouwen in de kaart op.

Volgens deze consumentenorganisaties biedt de chipkaart reizigers in de huidige vorm vooral veel nadelen. Reizigersgemak is een van de voorwaarden geweest om mee te denken over het elektronisch vervoersbewijs.
Provincie:
Tag(s):