maandag, 21. januari 2008 - 20:38

Overgewicht ongunstig bij kinderwens

Amsterdam

Overgewicht verkleint de kans op zwangerschap. Twee jaar lang volgden onderzoekers van het AMC, het VUmc en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam ruim 3000 paren met een kinderwens, die in behandeling waren vanwege vruchtbaarheidsproblemen.

Voor het eerst toonden zij aan dat bij vrouwen met een Body Mass Index (BMI, een maat voor overgewicht) van 29 of meer de kans op een spontane zwangerschap sterk terugloopt.

Het is bekend dat obesitas, een ernstige vorm van overgewicht, ertoe kan leiden dat vrouwen stoppen met ovuleren, d.w.z. geen eisprong meer hebben. Zwanger worden is dan onmogelijk. Of obese vrouwen met een normale cyclus eveneens kampen met vruchtbaarheidsproblemen, was echter niet bekend. Uit een studie die is uitgevoerd door Jan Willem van der Steeg, gynaecoloog in opleiding in het AMC, blijkt dit inderdaad het geval. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Voor elke punt die de BMI omhoog gaat, vermindert de kans daarop met vier procent, schatten de onderzoekers.

Ook bij ernstig ondergewicht neemt de kans op een kind waarschijnlijk af. Aan het onderzoek namen echter te weinig extreem magere vrouwen deel om daar harde uitspraken over te kunnen doen.
Categorie:
Tag(s):