woensdag, 21. mei 2008 - 21:37

Overijssel nomineert 10 Overijsselse Landschappen

Zwolle

De provincie Overijssel heeft tien karakteristieke Overijsselse landschappen genomineerd, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de Canon van het Nederlandse Landschap. Dit heeft de provincie laten weten.

De uiteindelijk geselecteerde landschappen worden deze zomer gepresenteerd tijdens de Internationale Triënnale Apeldoorn. De tien genomineerde Overijsselse Landschappen komen uit verschillende periodes van de ontstaansgeschiedenis, van vóór 1600 tot nu. Daarbij is gekeken naar de natuurlijke en culturele kwaliteiten en naar het gebruik en belevingskwaliteit.

Deze zomer start de eerste editie van de Internationale Triënnale Apeldoorn. Tijdens deze manifestatie staan het landschap en de internationale landschaps- en tuinarchitectuur in de schijnwerpers. De gezamenlijke provincies presenteren tijdens deze manifestatie de Canon van het Nederlandse Landschap.

De tien genomineerde landschappen in Overijssel zijn:

vóór 1600:
1. Nationaal Landschap IJsseldelta – Polder Mastenbroek
2. De Vecht

17de eeuw:
3. “De Streek� en het Elzensingellandschap van Staphorst
4. Nationaal Landschap Noordoost-Twente

18de en 19de eeuw:
5. De Weerribben en de Wieden
6. Textiellandgoederen nabij Enschede

1900-1950:
7. De Twenthekanalen
8. Cirkels van Mander

1950-nu:
9. “De Doorbraak� – Almelo tot Midden Regge
10. “De Groene Mal� - Hellendoorn

De rijksbouwmeester voor het landschap selecteert uit deze genomineerde landschappen uiteindelijk vijf landschappen per provincie die tijdens de honderd dagen manifestatie worden gepresenteerd op billboards.

Ook krijgen zij een plek in een fotoboek samen met de geselecteerde landschappen van de andere provincies. Met de Canon van het Nederlandse landschap wil de provincie op een aantrekkelijke en verrassende wijze het belang van het landschap onder de aandacht brengen en de rol van de provincie op dit terrein.
Provincie:
Tag(s):