woensdag, 22. oktober 2008 - 17:03

Overijssel start proef met energiezuinige verlichting

Zwolle

De afgelopen decennia is het gebruik van verlichting gedurende de avond en nacht in Nederland explosief toegenomen. Dat kost veel energie, maar verstoort ook de natuur. Daarom start de provincie Overijssel tijdens de Nacht van de Nacht op 25 oktober met een proef met nieuwe, energiezuinige verlichting. Ook wordt er dan een donkertekaart van Overijssel gepresenteerd.

Kunstlicht heeft naast positieve punten, zoals het leveren van zicht en veiligheid, ook zijn keerzijde. Minpunten zijn bijvoorbeeld het enorme energieverbruik en de verstoring van de natuur. Ook kunnen verlichte wegen buiten de bebouwde kom beduidend onveiliger zijn door roekelozer rijgedrag.

Proef weg(dek)verlichting
De provincie Overijssel voert de proef met nieuwe, energiezuinige verlichting samen met de gemeente Olst-Wijhe uit. Naast verbetering van de verkeersveiligheid en -doorstroming is het doel: besparing van energie, vermindering van CO2-uitstoot en het tegengaan van lichtvervuiling. De pilot vindt plaats op de provinciale weg N 337 Deventer-Zwolle, wegvak Deventer-Den Nul.

Besparing
Het gaat dan bijvoorbeeld om een bermpaal voorzien van een zonnepaneel met rood/witte led-verlichting. De energiebesparing ten opzichte van traditionele verlichting is 100% en er is geen CO2-uitstoot bij deze toepassing.

Of led-verlichting in het wegdek voor het geleiden van het verkeer bij een rotonde. De energiebesparing ten opzichte van traditionele verlichting is 86%. Ook komen er lichtmasten met led-verlichting en bermpalen met rood/witte led-verlichting aangesloten op het laagspanningsnet die veel energiebesparing opleveren.
Provincie:
Tag(s):