zaterdag, 22. maart 2008 - 11:57

Overlevende van Auschwitz maakt unieke documentaire

Westerbork

Op zondag 30 maart aanstaande om 14.00 uur wordt de documentaire over het leven van Maurits Koopman in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vertoond. Hij overleefde Auschwitz en Mittelbau-Dora en werd later kapitein.

Maurits Koopman (1924) was het derde kind van Salomon Koopman en Mietje Fransman. Hij werd liberaal opgevoed. Al in de jaren dertig was de jonge Maurits zich bewust van de toenemende dreiging van nazi-Duitsland en waarschuwde zijn ouders voor het gevaar. Op 10 mei 1940 vluchtte zijn oudste broer naar Engeland. Zijn jongste broer dook onder. In april 1943 werd Maurits samen met zijn ouders opgepakt en via de Hollandsche Schouwburg en het concentratiekamp Vught naar kamp Westerbork overgebracht. Van daaruit werd hij naar Auschwitz gedeporteerd. In april 1945 kreeg hij zijn vrijheid terug.

Maurits Koopman legde zijn ervaringen vast in het verslag Gezagvoerder, levend tussen Auschwitz en de zee. Voor zijn kinderen en kleinkinderen wilde hij nog iets anders doen. Samen met twee jonge filmers maakte hij in eigen beheer de bijzondere documentaire In de hoofdrol Maurits Koopman.
Provincie:
Tag(s):